De definitie van gezondheid en van onze omgeving

Wat is de definitie van gezondheid? En wat zijn de basis ingrediënten van gezonde voeding? Want als we duurzaam en gezond willen leven, dan moeten we ons deze vragen stellen. Juist bij deze 2 fundamentele gezondheidsindicatoren doen we de gekste dingen en zijn we het fundament helemaal uit het oog verloren. Daarom hoog tijd voor een gezondheidsanalyse doormiddel van een deze blog over de 8 volgende onderwerpen

  1. De 5 basisprincipes van gezondheid
  2. Gezondheidszorg: een duivels pact
  3. De kwaliteit van voeding
  4. Biologisch gif
  5. Certificaten zeggen niet alles
  6. Begin bij die bodem
  7. Weg met de ploeg!
  8. De macht der gewoonte

 

  1. De 5 basisprincipes van gezondheid

Het voortschrijdend inzicht op het gebied van gezondheid van de afgelopen decennia heeft ons doen inzien dat gezondheid gebaseerd is op 5 basisprincipes in volgorde van belang:

  1. Frisse lucht, je kan immers maar een paar minuten zonder
  2. Zuiver water, je kan een paar dagen zonder
  3. Gezonde voeding, je kan een paar weken zonder
  4. Genoeg beweging
  5. Mentaal welzijn

Wat we hiermee willen zeggen gezondheid gebaseerd is op een van elkaar afhangende volgorde. Zoals alles in het leven. Sommige dingen zijn nu eenmaal belangrijker dan andere zaken en als je het grootste effect wil bereiken, begin dan met het belangrijkste.

Als je op zolder een scheur in de muur hebt gekregen kun je verschillende dingen doen. Je kunt snel de scheur dichtsmeren met kit, en voilà de scheur is weg. Maar je kunt ook naar de kelder gaan en het fundament van je huis verbeteren. Optie 2 is een stuk complexer en kost meer tijd maar het probleem op zolder is definitief opgelost. Doe je dat niet en kies je voor optie 1 dan blijf je smeren omdat je het werkelijke probleem niet is aangepakt.

Dit klinkt logisch toch? Toch kiezen wij mensen als het op gezondheid aankomt in het leven vaak massaal optie 1. Anders gezegd: we doen aan symptoombestrijding.

We slikken liever een paracetamol in plaats van kijken waar de hoofdpijn vandaan komt (door stress op het werk misschien?).

Laten we nu een auto als voorbeeld nemen. Als het waarschuwingslampje van de olie gaat branden, plakken we er een stickertje op in plaats van olie bijvullen. Dat klinkt idioot toch? Dat doet toch niemand? Nee, niet met je auto, maar wel met onze gezondheid, onder andere.. en zo moet je ook naar je gezondheid kijken.

Toch doen we dat niet en grijpen we massaal naar de medicijnen, waar de bijwerkingen vaak niet minder erg zijn dan de kwaal. We willen niet zeggen dat gezondheidszorg onzinnig is, maar als artsen per definitie geen aandacht hebben voor de echte oorzaken en enkel kijken naar de uiterlijke symptomen dan vragen wij ons echt af hoe het kan dat deze – mag ik aannemen, intelligente en hoog opgeleide mensen hiermee blijven doorgaan? Je zou toch iets meer mogen verwachten deze artsen..

 

Wij denken dat het fundament en het geraamte om de gezondheidszorg heen na 1930 verkeerd is ontworpen en gebouwd waarbij er afspraken zijn gemaakt tussen de arts, de industrie, de verzekeraars en de overheid. Patiënten willen het liefst vandaag nog van hun kwaal af en dan het liefst zo makkelijk mogelijk. Artsen hebben de eed van Hippocrates afgelegd en hebben beloofd “de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen”

De farmaceuten leveren waar de patiënt om vraagt en verdient daar goud geld aan. De verzekeraars  hollen er achteraan in een poging deze constructie overeind te houden en de kosten te dekken.

 

2. Een doodlopend pad. Zoveel is zeker.

Maar wat doen we eraan? De patiënt verandert niet zo snel, het verbreken van patronen is misschien ook wel het lastigst wat er is. Een eis van bovenaf gaat ook niet zomaar. Nee, verandering begint altijd klein en bij jezelf, mensen die vooruit kijken, onafhankelijk willen zijn en bereid zijn risico’s te nemen. Pioniers dus, wat wij willen aanmoedigen door het publiceren van dit artikel.

 

3. De kwaliteit van voeding
Bij Magnesiumshop.nl richten wij ons vooral op het mineraal magnesium als basis van gezondheid.
Niet omdat andere voedingsstoffen onbelangrijk zijn, maar omdat magnesium nou eenmaal een sleutelmineraal is waar bijna alle biochemische processen van afhankelijk zijn. Sinds kort kun je ook meer van ons verwachten, namelijk een assortimentsuitbreiding van een kleine selectie met alléén maar pure en zo natuurlijk mogelijke basissupplementen, gezondheidsbundels een haaranalyse en CBD oliën . Suppletie zullen altijd een aanvulling en nooit een vervanging zijn op je dagelijkse voeding en speelt voeding natuurlijk de meeste cruciale rol in de gezondheid en welzijn van de mens.

Alleen als je daar goed naar kijkt kun je vaststellen dat ook de kwaliteit van onze voeding door een aantal zaken bepaald wordt die eveneens een bepaalde gezondheidshiërarchie kent:

 

  1. De kwaliteit van de bodem. Hoe gezonder de bodem hoe rijker de gewassen die erop groeien qua voedingswaarden en smaak, hoe beter ze bestand zijn tegen insecten, ziekten en hoe minder er gespoten hoeft te worden.
  2. De kwaliteit van de zaden.
  3. Bemesting, wordt er kunstmest of organische mest gebruikt
  4. De mate van besproeiing met pesticide en insecticide.
  5. Hoe langer de tijd tussen oogst en consumptie, hoe minder de kwaliteit.
  6. Hoe meer handelingen of bewerkingen, hoe verder weg je raakt van de oorspronkelijke vorm en hoe lager de kwaliteit.
  7. Voor het verlengen van de houdbaarheid, een lage prijs en smaak voegt de industrie een heel pallet aan additieven toe aan het verpakte voedsel. Vaak zijn deze additieven synthetisch en/of genetisch gemodificeerd, te herkennen aan de letters GM (genetic modified).

 

4. Biologisch gif
Het is zeker waar, als je biologische producten eet, je goed bezig bent.

Echter gebruiken ook biologische boeren gifstoffen alleen deze zijn biologisch. En omdat die, in vergelijking met synthetische gifstoffen, vaak minder efficiënt zijn, wordt er veel van gebruikt. Zo mogen biologische boeren bijvoorbeeld grote hoeveelheden koper gebruiken – een zwaar metaal dat in grote hoeveelheid zeer giftig is en een aanslag veroorzaakt op het bodemleven. Vergeet daarom niet je biologische groente goed te wassen!

 

5. Certificaten zeggen niet alles
In de biologische landbouw kun je boeren onderverdelen in twee soorten:

  1. Boeren die vanuit hun moraal van ecologische verantwoordelijkheid proberen op de meest duurzame en gezonde manier te produceren.
  2. Boeren die alleen om economische redenen biologisch gewassen verbouwen. Biologische gewassen brengen namelijk veel meer geld op.

Is dit onderscheid belangrijk? De laatste groep is niet echt geïnteresseerd in biologisch boeren en zullen eerder geneigd zijn het randje van het wettelijk toelaatbare eisen op te zoeken.

Hoewel SKAL een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland is, en haar best doet bedrijven te controleren, al worden deze eisen niet altijd even goed opgevolgd en belanden deze producten ook in de supermarkt, wat misleiding in de hand speelt.

Je kunt dus biologisch boeren vanuit een principekwestie of je boert biologisch om het gewin en ziet de regels puur als grens tot waar je kunt gaan. Het gedachtengoed erachter interesseert je dan niet. Zo boert de ene boer door maatregelen treffen die volgens de SKAL niet nodig zijn maar wel goed zijn voor het eindresultaat, en de andere boer het minimaal verplichte en/of maximaal toelaatbare doen.

 

Het ene biologisch is dus niet altijd het andere biologisch, ongeacht het certificaat. Ook bij biologisch voedsel is er sprake van groot kwaliteitsverschil. Daar doet SKAL niets aan.

Als er één conclusie is die we kunnen trekken is het deze wel: Om definitie van gezond voedsel te bepalen moeten we tot in de bodem gaan, letterlijk!

 

6. Begin bij die bodem
Ken je ‘m nog? Die pizzareclame van jaren geleden? “Begin bij die bodem”. Achteraf gezien zat daarin veel wijsheid. De kern van het probleem zit hem namelijk in de bodem. Daarom staat ie bovenaan in het lijstje. Dáár kunnen we de meeste winst halen. En juist daar doen we de stomste dingen.

De WHO (World Health Organisation) heeft rapporten gepubliceerd waaruit blijkt dat de landbouwgrond wereldwijd tot wel 75% verarmt is en op de rand van sterilisatie is gekomen. Dat heeft grote gevolgen voor de gezondheid van de mens, dier, milieu én klimaat. De bodem het letterlijk fundament van ons bestaan. En we gaan ermee om alsof we niet doorhebben waar we mee bezig zijn.

 

We moeten dus dieper en verder kijken, naar de bodem dus.
Hoe werkt het?

Planten groeien door een combinatie van licht, koolstofdioxide uit de lucht en water en mineralen uit de grond te halen. Deze worden omgezet in allerlei koolstofverbindingen (suikers bijvoorbeeld). Een deel daarvan wordt via de wortels weer in de grond gepompt als voedsel voor de (micro-)organismen in de bodem. Als de plant afsterft zullen deze organismen de plantresten verteren en scheiden daarbij zuren uit. Deze zuren zijn in staat de mineralen die in de bodem zitten op te lossen zodanig dat de planten ze met het water via de wortels kan opnemen. En zo is de cirkel rond. Als je de natuur zijn gang laat gaan heeft dat een positief effect op de voedingsstoffen en bodemleven. En dat betekent feitelijk ook dat er meer CO2 in de bodem terecht komt die anders in de lucht zou zitten. Zie hier een bruggetje door de relatie van onze gezonde bodem met ons klimaat.

 

7. Weg met de ploeg!
Elk jaar vernielen boeren massaal het kwetsbare evenwicht wat zich in de grond heeft gevormd. Door te ploegen. Al eeuwen lang! De zuurgraad van de verschillende lagen wordt volkomen ontregeld, het netwerk van sporen en wortelkanalen wordt vernield, de grond wordt blootgesteld aan weer en wind (door het ploegen wordt de aarde los gemaakt), etc. De bodem moet het evenwicht weer herstellen maar veel energie wat ten koste gaat van de weerbaarheid. De grond is “gewond” en dus moeten boeren gif gebruiken om dat tegen te gaan. De planten krijgen een stuk minder voedingsstoffen binnen en worden daardoor vatbaarder voor ziekten en insecten. Ook hier moet de boer met insecticiden aan de haal.

Daarnaast wordt er massaal kunstmest gebruikt omdat de grond onvoldoende voedingsstoffen heeft en beoefenen zij monocultuur (elk jaar hetzelfde gewas) wat de bodem nog verder uitput en nog armer maakt.

 

8. De macht der gewoonte
Waarom gaan we zo me onze grond om? De reden is even eenvoudig als onthutsend: omdat we het altijd al gedaan hebben. We weten niet beter en “het verbreken van patronen is misschien ook wel “het lastigst wat er is”..

Zo leven wij in een wereld waar de mensen chronische tekorten aan voedingsstoffen hebben opgebouwd, wat weer leidt tot een explosieve toename van chronische ziekten. Op deze manier kunnen we natuurlijk niet doorgaan. Het lijkt vooralsnog dat de nadelige gevolgen te verwaarlozen zijn, maar dat is schijn.

De onderzoeken wijzen uit dat we als mens steeds ouder worden maar ook steeds eerder ziek. Ons lichaam is een zeer robuust en complex systeem wat het 65/70 jaar lang prima kan uithouden op voedingsarme grondstoffen en andere slechte voedingsmiddelen, maar om een de beste versie van jezelf te zijn is suppletie van natuurlijke ingrediënten en goed opneembare vormen van vitaminen en mineralen een verstandige keuze. Dit flesje bevat plantmineralen die 10.000 kleinere moleculen hebben dan gewone steenmineralen. Dit betekent dat je cellen hier wel raad mee weten en kan daarom tot wel 5 keer beter worden opgenomen. Maak het leven simpel en investeer in je gezondheid door dagelijks een aantal druppels SMPL aan je water toe te voegen!

Bekijk onze producten

Bronvermelding