Een enorme laagvlakte strekte zich uit van het Westen (waar de Noordzee zich nu bevindt) tot bijna aan de grens van Duitsland en Polen, met in het midden Denemarken, Nederland en België.
De laagvlakte was omringd door enorme bergketens. Door bodemdaling ontstond ongeveer 250 miljoen jaar geleden tussen de bergketens de Zechsteinzee.
Magnesiumzout = puur natuur
Op de bodem van de zee zette zich veel zout af. Door het warme klimaat verdampte uit de Zechsteinzee meer water dan door rivieren kon worden aangevoerd. Doordat er een verbinding was met de oceaan, werd dit aangevuld met zout water. Het zoutgehalte werd hierdoor hoger en hoger. Het zout kristalliseerde en zonk naar de bodem en zo zijn er zoutlagen van vele honderden meters dik ontstaan. Er zijn zelfs zoutpilaren ontstaan van wel een kilometer hoog door verschuivingen. Er is dus echt ontzettend veel zout te vinden in de Zechsteinzee, zowel keukenzout als zuivere magnesiumchloride. Magnesiumzout is dus puur natuur!
Waar is de Zechsteinzee te vinden?
De Zechsteinzee, volledig ingedroogd, ligt diep verscholen onder het aardoppervlak. Wat veel mensen niet weten, is dat 1600 meter onder Nederland (Groningen) een deel te vinden is van de grote zout- en magnesiumvelden van deze zee. Deze zijn gelukkig niet bedorven door de effecten van de industriële revolutie. Het grootste deel van het magnesium uit de Zechstein-mijn is in mindere maten zuiver en wordt gebruikt voor industriële toepassingen. Bepaalde lagen van de magnesiumbron heeft een mega hoge concentratie en is zeer geschikt voor plaatselijke toepassingen op het lichaam.